COACHING MET PAARDEN?

Vindt je het moeilijk grenzen aan te geven en 'nee' te zeggen? Voel je je onzeker? Zeggen anderen wel eens dat je niet zo impulsief moet zijn, of juist wat spontaner? Wil je graag een effectieve leider worden? Geloof je dat jij en jouw team succesvoller kunnen zijn? Deze en veel meer vragen kunnen beantwoord worden door 'coaching met paarden', in het engels ook wel Equine Assisted Learning (EAL) genoemd: je leert door oefeningen te doen met de paarden. Via directe ervaringen met de paarden en gerichte reflectie kan je oude en nieuwe vaardigheden ontwikkelen en verborgen waarden en overtuigingen naar de oppervlakte brengen. Je  leert door te doen! Er wordt niet op de paarden gereden, maar door juist vanaf de grond met de paarden oefeningen te doen waarbij ze vaak ook los lopen, zijn zij vrij om zichzelf te zijn en zorgen zij altijd wel voor wat er moet gebeuren, wanneer het moet gebeuren. Paarden zijn net een katalysator en bieden onmiddellijke en eerlijke feedback. EAL is uiterst effectief voor persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en teambuilding. Paarden zijn kudde- en prooidieren, samenwerken is essentieel voor overleven. Wij, roofdieren, kunnen heel veel van hen leren wat betreft bijvoorbeeld effectiviteit van teams en authentiek leiderschap, door meer relatiegericht te zijn in plaats van taakgericht. De leider van de kudde biedt veiligheid en comfort, alleen dan kan het team effectief een taak uitvoeren. Pas als een menselijk team in staat is te functioneren als kudde (samenwerken, vertrouwen hebben, open communiceren etc.) zal het paard zich veilig voelen om zich aan te sluiten. Paarden testen elk persoon waarmee zij in aanraking komen in hoeverre hij of zij consequent, duidelijk en consistent handelt (bijv. is gedrag congruent aan intentie?) en of deze persoon bijvoorbeeld het verschil begrijpt tussen assertiviteit i.p.v. dominantie en kalmte i.p.v. onderdanigheid. Alleen dán zal het paard onderdeel willen zijn jullie tweeledige kudde en jou volgen als zijn leider. Als facilitator vertaal ik simpelweg wat de paarden jou proberen te vertellen.

Leven in het hier-en-nu...

Werken met, of simpelweg samen zijn met paarden laat ons het belang zien van in het hier-en-nu leven. Paarden reageren op wat er op dit moment dan ook gebeurd en doen of, wat zij denken dat het juiste antwoord is, of wat zij moeten doen om te overleven. Zij voeden zich op de energie om hen heen, dus leren wij bewust te worden van onze gemoedstoestand en energie, willen we een connectie kunnen maken met het paard. Wij moeten ons ego loslaten, daar is geen ruimte voor tijdens het verbinden met een paard. Zij hebben geen ego, zij zijn zo eerlijk als maar kan en het boeit hen niet wat wij zeggen, alleen hoe we het zeggen. Paarden moeten hun kwetsbaarheid als prooidier overwinnen om ons te vertrouwen, wat ons laat zien dat wij ook open zouden moeten staan en moeten leren vertrouwen, willen wij groeien. Als wij daadwerkelijk verbinding wilen maken met een paard, moeten wij proberen zijn taal te spreken, bewust te zijn van onze ademhaling, oog-contact, emotionele zelf regulatie, intentie en andere lichaamstaal. Als je, via een EAL workshop, dit begint te ervaren en toe te passen, zie je hoe jouw band met het paard immens groeit en zul jij je realiseren dat je jouw doel op een effectieve en harmonieuze manier kan bereiken. Vertrouw de paarden en wees open voor wat er ook naar boven komt, dan zal er een prachtige leerervaring plaatsvinden die jouw ogen opent naar jezelf.

Vanaf de lente 2019 biedt Pyramid Horsemanship een unieke workshop, genaamd THE SHOOTING STAR PROJECT. Dit is gericht op meisjes en vrouwen, om hun persoonlijke leiderschap te ontwikkelen en (meer) innerlijke rust te vinden. Klik hier voor meer informatie!

Is bovenstaande workshop niet op jou van toepassing maar zou je wel graag een EAL sessie willen ervaren, gericht op leiderschapsontwikkeling of persoonlijke ontwikkeling, of zou je wellicht met je team dit als teambuilding workshop willen doen? Neem dan gerust contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.

 

Let op, EAL is geen therapie! 

     

1/14
“The horse knows. He knows if you know. He also knows if you don't know."
- Ray Hunt
  "The wider the foundation, the higher you can reach."
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© 2020 Pyramid Horsemanship. All rights reserved.       info@pyramidhorsemanship.com        KvK: 65057430        Algemene voorwaarden & Privacy Verklaring